Przepis na przepyszne bułeczki tygryska!

Bułeczki tygryska (Dutch Crunch Rolls) to rewelacyjne bułeczki, które oprócz niewątpliwych walorów smakowych, zachwycają swoją... tygrysią skórką. Przede wszystkim ich miąższ mają mięciutki, a skórkę mocno chrupiącą, która pęka podczas pieczenia pozostawiając charakterystyczny wzorek. Ponadto musisz wiedzieć, że są popularne w Wielkiej Brytanii, nawet w wersji Tygrysiego Bochenka, który smakuje jednak na tyle bułkowato, że naprawdę warto się na niego skusić! Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego jak należy przygotować pyszne, bułeczki tygryska. Przeczytaj go koniecznie!
 

Lista niezbędnych składników do przygotowania pysznych bułeczek tygryska!!!
Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznych bułeczek tygryska musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim, w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 400 gram mąki pszennej, jedna łyżeczka suchych drożdży (4 gram) lub 8 gram drożdży świeżych oraz 240 gram letniego mleka. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się w takie składniki jak: 58 gram letniej wody, półtorej łyżeczki soli, jedna łyżeczka cukru oraz dwie łyżki oliwy lub oleju. Taka ilość składników pozwala na przygotowania około 8 dużych bułek. Gdy upewnisz się, że masz wszystkie niezbędne składniki pora zabrać się za przygotowywanie pysznych bułeczek tygryska!
 

Przygotowania pysznych bułeczek tygryska!
Przede wszystkim najpierw musisz mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Następnie należy dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając olej. Potem trzeba wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Gdy to zrobisz to musisz uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około półtorej godziny), składając ciasto jeden raz po trzydziestu minutach.
Następnie należy wyrośnięte ciasto podzielić na osiem części i z każdej ukształtować okrągłą bułeczkę. Potem tak przygotowane bułki trzeba ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ręczniczkiem kuchennym i odstawić na piętnaście minut.
Natomiast w tym czasie możesz przygotować kolejne ciasto, do którego będziesz potrzebować: 120 gram białej mąki ryżowej (możesz użyć też brązowej), jednej łyżeczki suchych drożdży (4 gram) lub 8 gram drożdży świeżych, jedna czwarta łyżeczki soli, jedna łyżeczka cukru, 115 gram ciepłej wody oraz jedna łyżka oleju. Generalnie rzecz ujmując musisz wszystkie składniki dokładnie wymieszać i pozostawić na 15 minut. Pamiętaj o tym, że pasta ryżowo - drożdżowa powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarowywać (możesz dodać dwie łyżki wody więcej).
Natomiast, gdy bułeczki już trochę podrosną musisz rozsmarować dość grubo ryżową pastę na wierzchu i po bokach bułek. Wszystko należy przykryć ręczniczkiem kuchennym, zostawić na 20 minut do podwojenia objętości. Całość piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, do rumianego koloru.