Przepis na przepyszne gryczane bułeczki na maślance!

Gryczane bułeczki na maślance to bułeczki tylko dla miłośników mąki gryczanej. Przede wszystkim jest ona bardzo specyficzna, nie wszyscy ją lubią - ma ciemną barwę i mocny zapach, a bułeczkom nadaje kwaśnego posmaku. Czasami smakują jak z dodatkiem kaszy gryczanej. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego jak należy przygotować pyszne, gryczane bułeczki na maślance! Przeczytaj go koniecznie!
 

Lista niezbędnych składników do przygotowania pysznych, gryczanych bułeczek na maślance!!!
Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznych, gryczanych bułeczek na maślance musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim, w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 7 gram suchych drożdży lub 14 gram drożdży świeżych, jedna czwarta szklanki letniej wody, dwie łyżki melasy oraz dwie łyżki cukru. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się w takie produkty jak: dwie szklanki (500 mililitrów) maślanki, lekko podgrzanej, jedna czwarta szklanki masła, roztopionego, półtorej szklanki mąki gryczanej, cztery szklanki mąki pszennej, półtorej łyżeczki soli. Natomiast do posmarowania będziesz potrzebował: jedno jajko roztrzepane z dwoma łyżkami mleka oraz nasiona do posypania. Tyle składników wystarczy do przygotowania 16-18 bułek. Gdy upewnisz się, że masz wszystkie niezbędne składniki pora zabrać się za przygotowywanie pysznych, gryczanych bułeczek na maślance!!
 

Przygotowanie pysznych, gryczanych bułeczek na maślance!!!
Przede wszystkim musisz mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Potem należy dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Następnie trzeba wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Gdy to zrobisz to musisz uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około półtorej godziny).
Dopiero po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, krótko wyrobić i podzielić na 16 - 18 równych części. Po czym trzeba ukształtować bułeczki. Tak przygotowanie bułeczki należy układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wszystko trzeba przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Pamiętaj także o tym, aby koniecznie tuż przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z dwoma łyżkami mleka i posypać nasionami. Wszystko piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
 

Przepis dla osób, które pieką w maszynie do chleba
Generalnie rzecz ujmując trzeba wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Potem nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' i po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.